LääkäripalvelutRypyt pois pitkäksi aikaa

Botolini on lihaksia rentouttava aine, joka pitää rypyt pitkään poissa.

Botolini BOTOX® on lihaksia rentouttava aine, joka pitää rypyt pitkään poissa. Hoidon vaikutus alkaa tulla näkyviin noin 2-3 päivän kuluttua injektiosta. Injektioiden vaikutus on aina väliaikainen ja kestää yleensä noin neljä kuukautta. Menetelmä ryppyjen poistamiseen lihasrelaksantilla on ollut käytössä ja useita vuosia. Hoito syntyi alunperin sattumalta hoidettaessa kasvolihasten ongelmia. Lääketiede on kehittänyt nyt erityisesti sekä tuotetta että pistostekniikkaa tuloksen optimoimiseksi. Hoito on ei kirurginen toimenpide, eli hoito jossa ihoa ei operoida, tulos on luonnollinen ja palautuva.Hoidon antaa lääkäri. Lääkeaineita on 80-luvulta lähtien käytetty lihassairauksien hoidossa. 90 -luvulta lähtien aineita on käytetty myös kosmeettisissa ja esteettisissä yhteyksissä vähentämään näkyviä juonteita ja ryppyjä.
Lääkkeen käyttö kosmeettisiin ja esteettisiin tarkoituksiin kasvaa maailmalla lumivyöryn tavoin. Suosio on valmisteen hyödyllisten ominaisuuksien ansiota:
Kuten turvallisuus, hyvä kosmeettinen tulos, tehokas hoito kohtuuhintaan. Hoidolla on myös selvä ehkäisevä vaikutus, se estää ryppyjen kehittymisen hoidetulla alueella. Lääkettä käytetään myös liiallisen hikoilun hoitamiseen (Hyperhidros, liikahikoilu).

Kuinka lääkeaineet toimivat?

Lääke vaikuttaa ryppyjä muodostavien pienten kasvolihasten hermoimpulsseihin rentouttamalla ja estämällä lihasten supistumisen. Rypyt häviävät ja iho tasoittuu. Ainoastaan käsitelty lihas rentoutuu, muihin hermotoimintoihin, kuten ihon kosketusherkkyyyteen lääke ei vaikuta.
Odoo text and image block

Käsittely

Lääke vaikuttaa ryppyjä muodostavien pienten kasvolihasten hermoimpulsseihin

Lääke vaikuttaa ryppyjä muodostavien pienten kasvolihasten hermoimpulsseihin rentouttamalla ja estämällä lihasten supistumisen. Rypyt häviävät ja iho tasoittuu. Ainoastaan käsitelty lihas rentoutuu, muihin hermotoimintoihin, kuten ihon kosketusherkkyyyteen lääke ei vaikuta. Aiheeseen perehtynyt lääkäri tutkii kasvojen lihaksiston nähdäkseen kuinka lihakset toimivat. Kasvot puhdistetaan ja pistoskohta desinfioidaan. Lääke injektoidaan lihakseen erittäin ohuella ruiskulla. Kärki on niin ohut, että pistosta tuskin tuntee. Puudutusta ei yleensä tarvita .

Hoito kestää noin 15 minuuttia, riippuen siitä, kuinka laajalle alueella hoito annetaan. Hoidon jälkeen voi turvallisesti palata normaaliin elämään.
Hoidon jälkeen ensimmäiset 3-4 tuntia kasvojen pitää antaa rauhoittua hoidetulla alueella. Hoidettua aluetta ei saa hieroa eikä kosketella. Muuten kasvolihaksia tulee ensimmäisinä päivänä käyttää niin paljon kun mahdollista, rypistellä otsaa jne.
Vaikutuksen näkee jo 2-3 päivää käsittelyn jälkeen. Täysi vaikutus näkyy 14 päivän kuluessa.

Mitä voidaan hoitaa?
Periaatteessa lääkkeellä voidaan hoitaa kaikkia lihaksia. Mutta yleisin on "linjat" kulmakarvojen välissä, vahvat vaakasuuntaiset otsarypyt ja naururypyt silmien ympärillä.
Kuinka kauan vaikutus pysyy?
Yksi eduista on se, että vaikutus ei ole pysyvä, vaan tilapäinen. Vaikutus kestää keskimäärin 3-5 kuukautta ja sen jälkeen voi päättää haluaako toistaa hoidon.
Vaikutuksen ylläpitämiseksi käsittely olisi hyvä toistaa 2-3 kertaa vuodessa. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että vaikutus kestää kunkin hoidon jälkeen kauemmin. Tämä johtuu osittain siitä, että lihas heikkenee jokaisen hoidon seurauksena, koska lihasta ei käytetä ja osittain siksi, että alitajuiset ilmeet muuttuvat.
Mitä mahdollisia sivuvaikutuksia / komplikaatioita sattaa tulla?
Sivuvaikutuksia saattaa tulla. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa. Yleisin sivuvaikutus liittyy pistoskohtaan. Pistoskohdassa saattaa esiintyä punoitusta, turvotusta, ärsytystä, ihottumaa, kutinaa, pistelyä, vähäistä särkyä, poltetta tai mustelmia. Myös lievää päänsärkyä saattaa esiintyä hoidon jälkeen.
Yleensä nämä sivuvaikutukset ilmenevät ensimmäisen viikon kuluttua käsittelystä ja kestävät vähän aikaa. Liittyen pistostekniikkaan pieni mahdollisuus on että pistoskohdan viereinen lihas voi heikentyä, esim. lihas joka nostaa kulmakarvat. Tämä heikkeneminen voi kestää 1-2 viikkoa.
Lääkkeen vaikutus on ohimenevää - niin myös mahdolliset haittavaikutukset. Pysyviä haittavaikutuksia ei ole tiedossa.
Voidaanko hoito yhdistää muihin hoitoihin ?  

Voidaan yhdistää:
-Injektiopohjainen ihon täyteaine esim. Restylane
-Laser -käsittelyt
-Kemiallinen kuorinta
Käsittely ennen (1-2 viikkoa) muuta käsittelyä mahdollistaa paremmat ja tehokkaammat tulokset myös myöhemmissä hoidoissa.
Liiallinen hikoilu (Hyperhidros-Liikahikoilu)
Kaikki ihmiset hikolilevat ja joskus hikoilua on aivan liikaa. Se on täysin normaalia ja voi johtua esimerkiksi stressistä, lämpötilasta tai infektiotilasta. Jos hikoilua on niin paljon, että se häiritsee jokapäiväistä elämää ja tuottaa kärsimystä kysymyksessä saattaa olla nk. Primääri Hyperhidros, yliluonnollinen hieneritys.
Primääri liikahikoilu on perinnöllistä, siitä kärsii 0,6-2,8 % väestöstä. Oireeseen liittyy voimakas hikoilu ilman erityistä syytä, kuten stressi, hermostuneisuus tai jokin sairaus.

Tyypillisiä oireita ovat:
-Usein voimakas hikoilu levossa (ilman työtä)
-Hikoaminen häiritsee päivittäistä toimintaa
-Puhkeaminen ennen 25 ikävuotta
-Perinnöllisyys
-Hikoilu lakkaa unen aikana
Luonnottoman voimakkaaseen kainalohikoamiseen tai primäärisen Hyperhidroosin on nyt olemassa suhteellisen yksinkertainen hoito. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että vaiva voidaan tehokkaasti hoitaa pistoksilla.
Lääke sulkee signaalin hermon ja hikirauhasten väliltä ja estää hikoilun.
Hoito on osoittautunut erittäin toimivaksi. Noin yhdeksän kymmenestä on saanut avun liikahikoiluun. Täysi vaikutus saavutetaan noin viikossa. Keskimääräinen kesto on noin 7 kuukautta, mutta voi vaihdella 3-16 kuukauden välillä.
Edellytys hoidon aloittamiseen on, että ongelmaa on hoidettu alumiinikloridilla (vähintään yhden kuukauden ajan ja että vaikutus on osoittautunut riittämättömäksi).
Kuinka hyperhidroskäsittely toimii?
 Hoito alkaa yleensä hikitestillä (Minor testi), hikirauhasten kartoituksella. Lääke injektoidaan hikirauhasiin. Hoito kestää noin 30 minuuttia. Puudutusta ei yleensä tarvita.

Onko mitään sivuvaikutuksia?
Käsittelyssä ei synny mitään sivuvaikutuksia. Mahdollinen lievä punoitus tai arkuus ensimmäisinä päivinä.

Ketä ei pitäisi hoitaa?
Raskaana oleva, imetyksen aikana. Hermolihastautia sairastava.